Skip to main content
industrilyftetIUC Z-GROUP

Rapport från Almedalsveckan på Gotland

By 10 juli, 2017juli 23rd, 2019No Comments

Två och en halvdagars intensiva, inspirerande och lärorika dagar i Almedalen, Gotland, är nu till ända.
Dagarna har varit fyllda av intressanta paneldebatter, seminarier och intressanta frågor kopplat till Svensk industris utveckling men också kompetensfrågor som är högt upp på dagordningen i många företag.

Talarna har varit många, här följer några: Per Hidesten, Industriarbetsgivarna. Adela Martinovic, riksföreningen Teknikcollege Sverige. IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Ingegärd Green Skärteknikcentrum. Hans Holmström, VD Siemens i Finspång. Lotta Ljungkvist, VD General Electrics Norden. McKinsey & Company. SKF Göteborg.

Vi har tagit del av de senaste rönen hur Industrin tar matchen för att säkerställa att Svensk Industri även fortsättningsvis är motorn för Sveriges välfärd. Nyckeln till det är samverkan mellan Industrin, akademin och det offentliga, vilket Industrilyftet J/H och vårt regionala projekt inom Smart Industri är exempel på.

Naturligtvis måste teknikutvecklingen av exempelvis nya verktyg/maskiner fortsätta för att svensk industri ska fortsätta att hävda sig i den internationella konkurrensen. Fortsatta satsningar på kompetensutveckling blir en naturlig följd av teknikutvecklingen. Det gäller ju att hänga med både när det gäller maskiner och kompetens. Digitalisering, automatisering, och robotisering är exempel på teknikutveckling som kommer att ha stor betydelse för framtida konkurrenskraft.

Hans Holmström, VD Siemens Finspång:
”Svensk industri är riktigt bra på förbättringsarbete, kompetens och samarbetsvilja. Lättare att prata mellan olika nivåer i hierarkierna än i många andra länder.”

Lotta Ljungkvist, VD General Electrics Norden:
”Varje dag är en kamp för att stärka konkurrenskraften. Automatisering och digitalisering viktigt för att arbeta med moderna verktyg i syfte att effektivisera.”

Totalt bidrar Industrin till 150 miljarder i skatteintäkter vilket täcker kostnad för hela den Svenska skolgången.

Vi har lyssnat till det senaste gällande hur:
-Internationella Investerare följer med intresse svenska industriföretag.
-Vi i Sverige är bättre än vi tror. Folk i andra länder ser det och investerar i svenska bolag och behåller och utvecklar produktionsenheter i vårt land.
-Det är balans mellan hur mycket det Investeras Internationellt i svenska företag och att svenska företag investerar lika mycket Internationellt, framför allt i Asien.
-Framtida skatteproblematiken för företag när varor inte längre i framtiden tillverkas där de konstrueras på ritning.
-Kompetensförsörjning av teknik- och naturlärare måste lösas.
-Teknikprogrammet bör utformas med två utgångar – en för blivande Ingenjörer och en för mer praktiska yrken.
-Tolkning av lagändring för ensamkommande ungdomar kan ske så att de kan plugga till sig ett uppehållstillstånd.
-Morgondagen rektorsutbildning bör förstatligas än mer än vad den är idag.
-Läraryrket inte är till för alla. Här krävs förändring i dagens upplägg när det gäller antagningskrav till lärarutbildningen.
-Ingenjör-  och teknikeryrket innebär att arbeta med problem- och logistiklösningar, vilket innebär att kreativitet och samarbetsförmåga är viktiga förmågor att utveckla.
-Maskinoperatörsyrket kommer att förvandlas i framtiden till processoperatör vilket innebär att mer mjukvarukunskap inom IT kommer att efterfrågas av arbetsgivare.

Det konstaterades att vi måste bli bättre på växeltjänstgöring mellan lärare och professionella handledare på företag för att upprätthålla kompetensnivån på lärarstaben.

Dessutom tog vi med oss följande insikt:

För att bli riktigt bra på något krävs det att man måste träna 10.000 timmar.  Hela grundskoleperioden för en elev i  Sverige är 9000 timmar!!

Ett antal ministrar och partiledare har också dykt upp i det ständigt bruset av intressanta personer, flitigt uppvaktade av journalister.

 

 

 

 

 

 

Bra dagar är nu till ända från ett soligt Gotland

Pontus Sandell
Sverker Hallén

 

Sverker Hallén

Author Sverker Hallén

Organisationsutvecklare

More posts by Sverker Hallén