


PROJEKT
Vi driver angelägna projekt där vi alltid utgår från företagens behov och trender i syfte att öka industrins konkurrenskraft. Insatserna genom projekten vi driver kan ske företagsspecifikt eller i grupper av företag med likartade behov.
Utvecklingsprojekt
Knowledge Transfer Partnership – hållbar kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv. Ett samarbete mellan IUC Jämtland Härjedalen och Mittuniversitetet MIUN. Skapar bättre förutsättningar för Industriföretag i sin omställning till en hållbar
verksamhet och förminskat klimatavtryck.
Projektet är uttformat för SME industriföretag och innebär att en nyligen examinerad akademiker arbetar heltid som längst 6 månader som KTP- delprojektledare för att genomföra strategiskt utvecklingsarbete.
Stöd till akademikern ges av en akademisk coach. Från MIUN, processledare från
IUC JH och MIUN samt en företagsutvecklare. Målet är att under projekttidens gång 1 januari 2024 – 30 april 2027 genomföra 10 projekt hos industriföretag i Jämtland och Härjedalen.
Läs mer om KTP Mittcirkeln

Urvalskriterier
Företagen som ansöker om att delta behöver ha:
En stabil ekonomi.
Behov av tillväxt.
En tydlig vilja att expandera.
Ett uttalat behov av kompetens som saknas för att kunna ta sig an sin
utmaning.
KTP Mittcirkeln bidrar till
Näringslivets omställning.
Kunskapshöjning.
Ökad konkurrenskraft.
Hållbar produktion.
Möt våra processledare Kurt, Joanna och Mathias

Joanna Scheele
010-142 82 28

Kurt Scherl
073-827 89 95

Mathias Larsson
010-142 83 49
IUC JH och MIUN har samarbetat i olika projekt i många år. Joanna och Mathias har gedigen erfarenhet inom den akademiska världen och Kurt ta med sig mångårig
erfarenhet från näringslivet och tidigare KTP projekt in i KTP Mittcirkeln.
Vi ser framemot att utveckla er verksamhet och ta oss an utmaningar genom KTP
Mittcirkeln.
Med det mycket goda samarbete med MIUN och den mångåriga KTP – erfarenhet vi har ser vi framemot att utveckla er verksamhet och ta oss an utmaningar genom KTP Mittcirkeln.
.
Textilkompassen –
en förstudie för hållbar textilproduktion
.
Jämtlands län har en viktig roll i att bidra till de Globala målen genom att främja cirkulära materialflöden och affärsmodeller, där jungfruliga material ersätts av resurser som effektivt används i cirkulära system.
Projektet vill utforska länets potential att bli en kunskapsnod för textilindustrins gröna omställning, där regionala resurser, företag inom bland annat outdoor-branschen och akademisk expertis från Mittuniversitetet utgör en stark grund.
Syfte:
Förstudien syftar till att utforska behov och intresse för ett verktyg/guide som underlättar genomtänkta materialval längs textilindustrins värdekedja för att kunna sluta materialcykeln.
Förstudien kommer att undersöka behov hos företag, beslutsfattare och konsumenter för att kunna fatta mer hållbara beslut genom att:
- Identifiera nyckelutmaningar och möjligheter inom textilindustrins hållbara omställning, hur tas beslut om fiberråvara idag och stödjer den cirkulära flöden?
- Kartlägga möjligheter att effektivisera och minska resursförbrukning genom cirkulära flöden.
- Analysera intresse, möjligheter och behov av att kombinera jungfruliga naturfibrer och återvunna material.
Mål:
- Undersöka förutsättningarna för att skapa ett kunskapsverktyg som hjälper aktörer i textilindustrin att göra mer hållbara val utifrån fiberval.
- Utvärdera intresset bland företag, beslutsfattare och allmänheten att få stöd i form av ett verktyg/guide för att stödja cirkulära lösningar inom textilsektorn.
- Ta fram kunskapsunderlag och en handlingsplan utifrån ovan som kan fungera som grund för framtida genomförandeprojekt inom textilåtervinning och cirkulära flöden.
Förstudien genomförs i samarbete med lokala företag, akademin, kommuner och regionen, med stöd från Region Jämtland Härjedalen och Tillväxtverket. Deras engagemang gör det möjligt att utforska potentialen för Jämtland att ta en framträdande roll på den nationella och internationella textilkartan genom att främja en hållbarare textilproduktion med fokus på cirkulära materialflöden och innovativa affärsmodeller, vilket skapar långvarig regional nytta och stärker regionens profil inom hållbarhet.
Kontaktuppgifter:
Åsa Strandberg 070 – 753 05 50
Mail: asa.strandberg@iucjh.se
Lifelong Guidance 5.0
Uppgradering av vägledningstjänster i Europa
Mål:
Projektet syftar till att stödja och underlätta studie- och yrkesvägledares arbete inför megatrender i vårt samhälle, såsom de digitala och gröna omställningarna.
Projektet kommer att syfta till att:
- Öka kapaciteten hos yrkesvägledare så att de kan använda digitala verktyg inom ramen för för sitt dagliga arbete.
- Ge vägledningsklienter möjligheter att använda digitala vägledningsverktyg, ensam eller tillsammans med en rådgivare.
- Främja och uppmuntra utvecklingen av framtida färdigheter hos klienterna, hitta (utbildnings) vägar som är skräddarsydda för digitaliseringens behov och andra megatrender i samhället.
Skapa:
- Utbildningskoncept för vägledare
- Digital vägledning online lärmiljö
- kompetensutveckling och vägledning företag
För att stötta arbetsgivare och företag i livslångt lärande kommer projektet att skapa ett koncept, med tillhörande verktyg, för kompetensutveckling och livslång vägleding i företag.
Kontaktperson:
johan.burger.hyllienmark@iucjh.se
Läs mer om Lifelong Guidance 5.0 >